Økologisk mad

Jeg er opvokset med økologi og bæredygtighed. Mine forældre har altid haft en kæmpestor urtehave med hjemmedyrkede økologiske grøntsager og krydderurter. Når vi har spist slik, har det naturligvis været katjes uden farvestoffer. Det har alt sammen været meget politisk korrekt! Denne korrekthed har jeg videreført, efter jeg er flyttet til København ved at købe økologiske madvarer og fair trade, hvor det har været muligt. Det er en naturlig ting for mig, og jeg har gjort det til min mission at give alle mine venner, der ikke køber økologisk, dårlig samvittighed. Mine argumenter er gået på ”det er jo så nemt at købe
den økologiske mælk, når den står lige ved siden af de andre i Netto”, ”det koster kun en krone mere per liter”. ”Det er så nemt, og det gør en kæmpe forskel for din sundhed, for dyrevelfærd, for klimaet osv.” Og det er jo her kernen ligger. Jeg får den bedste samvittighed hver gang, jeg køber økologisk mad eller fair trade produkter. Det er almindelige hverdagsting, der ikke kræver noget af mig, der får mig til at føle, at jeg gør noget godt for verden. Derfor findes der ikke noget mere IRRITERENDE, end når mennesker kommer med kritiske argumenter overfor økologi og fair trade. De
ødelægger jo min gode samvittighed!

Det værste er, når det er mennesker, der ved meget mere om emnet end mig. Jeg hader at blive konfronteret med, at fair trade kaffe går ud over de filippinske landmænd, der prøver
at starte kaffeplantager, men som ikke har et stort nok kapital til at kunne leve op til de skrappe fair trade krav. Især når det ikke er filippinerne, der får glæde af fair trade kaffen, men det er danske mig, der plejer min gode samvittighed. Det er jo argumenter, jeg ikke kan ryste af mig, og det ødelægger mine feel good øjeblikke!

Gulerødder. Foto: Steven Depolo

Gulerødder. Foto: Steven Depolo

Et problem, der lige har ødelagt min gode smag i munden efter min økologiske gulerod er det faktum, at produktiviteten i økologiske produkter er så lav, at hvis hele verdens befolkning skulle leve af økologi, ville vi ikke have nok mad til alle. Folk ville sulte ihjel. Det ødelægger jo min gode samvittighed, at økologi og fair trade måske bare er et vestligt gode.

Det er godt nok kompliceret at redde verden! Jeg orker det ikke.

1 thought on “Økologisk mad

  1. Der er mad nok til alle med økologi

    Økologisk landbrug kan skaffe mad på bordet til alle – også i ulandene. Men der skal først fjernes en række barrierer, som hverken handler om økologi eller sprøjtemidler.
    Det siger internationale eksperter i landbrug, økologi og bekæmpelse af sult.

    Økologi kan skaffe mad nok til alle på kloden og har på mange områder en række fordele frem for det kemi-baserede landbrugs negative virkninger på miljø, klima og landbrugets naturgrundlag. Økologisk landbrug er derfor en klart en bedre strategi mod sult i verden end ikke-økologisk landbrug.
    Det er baggrunden for, at FN’s særlige rapportør om retten til mad i juni 2010 udtalte: ”Økologisk landbrug er bedre end store industrilandbrug til at sikre mad nok til alle mennesker på jordkloden”.
    Udtalelsen faldt efter et møde med 25 af verdens mest anerkendte økologiforskere. Den særlige rapportør, Olivier De Schutter, konkluderede også, at udvikling af økologisk landbrug er den bedste mulighed for at skaffe mad nok til alle mennesker.

    Læs mere på http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/hvorfor-oekologi/gode-grunde-til-at-vaelge-oekologi/10-godt-for-fattige-boender-i-ulande.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *